Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Επιστολή της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Συμπολιτεία προς Μητροπολιτική: «Όχι στην καταστροφή του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας»
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, τους καλεί να μην  συνεργήσουν στην καταστροφή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδος, αλλά αντιθέτως, να ενώσουν τη φωνή τους στο αίτημα για την παραχώρησή του  στη δικαιοδοσία του δήμου Θερμαϊκού.
Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» εκφράζει τη ζωηρή του έκπληξη για το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Ιουλίου, δεν προσκλήθηκαν τόσο η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού όσο και οι νεοεκλεγέντες αιρετοί, προκειμένου να παραθέσουν τις απόψεις τους για ένα τόσο σοβαρό για την περιοχή ζήτημα. Ενώ επισημαίνει, ότι η σχετική θετική υπέρ ΤΑΙΠΕΔ γνωμοδότηση, που συνέταξε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι με την καταστροφή του κάμπινγκ, προκειμένου να ανεγερθούν εκεί συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών, θα συντελεστεί ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα.


Π Ρ Ο Σ
τον Πρόεδρο  της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης
κ. Βασίλειο Κανάκα

Αγαπητέ  κ. Πρόεδρε
Σας παρακαλώ όπως στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014, μου επιτραπεί να διατυπώσω τις θέσεις της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», της οποίας ηγούμαι, σχετικά με την εκποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας.
Με την ευκαιρία, θέλω να σας εκφράσω την έκπληξή μου για το γεγονός ότι στη συνεδρίαση αυτή, δεν προσκλήθηκαν τόσο η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού όσο και οι νεοεκλεγέντες αιρετοί, προκειμένου να παραθέσουν τις απόψεις τους για ένα τόσο σοβαρό για την περιοχή μας ζήτημα, που κρατάει σε δικαιολογημένη αναστάτωση τους κατοίκους του δήμου μας.
Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι η Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, που συνέταξε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν λαμβάνει ουδόλως υπόψη το γεγονός ότι με την καταστροφή του κάμπινγκ, προκειμένου να ανεγερθούν εκεί συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών, θα συντελεστεί ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα.
Επιπροσθέτως πρέπει να σας αναφέρω ότι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού, με ομόφωνο ψήφισμα που ενέκρινε στη συνεδρίασή του της 26ης Ιουνίου 2014, τάσσεται κατά της εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και υπέρ της παραχώρησής του στη δικαιοδοσία του δήμου Θερμαϊκού, προκειμένου με την κατάλληλη αξιοποίησή του και την παράλληλη ανάπτυξη τουριστικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, να μετατραπεί σε πηγή αναψυχής, ξεκούρασης, άθλησης όχι μόνο για τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και ευρύτερα όλης της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναλυτικά οι θέσεις της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού επί του θέματος, έχουν ως εξής:
Ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου, που έχουν απομείνει στην περιοχή του Θερμαϊκού, το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, έκτασης 123 στρεμμάτων, κινδυνεύει να αφανισθεί, αν υλοποιηθεί η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημά του, προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί βίλες και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες.
Το αποτέλεσμα θα είναι να καταστραφεί ολοκληρωτικά ένας υπέροχος χώρος, που υπήρξε στο παρελθόν όαση ψυχαγωγίας, αναψυχής, διασκέδασης και χαράς για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας παράλληλα χιλιάδες τουρίστες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τους οποίους δούλευαν τα μαγαζιά της περιοχής και έβρισκαν δουλειά οι άνεργοι νέοι.
Παράλληλα, με την εφαρμογή των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ, θα συντελεστεί ένα ανίερο, βέβηλο και μιαρό οικολογικό έγκλημα, καθώς θα κοπούν τα χιλιάδες δέντρα που κατακλύζουν τους χώρους του κάμπινγκ. Με τις πανύψηλες λεύκες, τα αιωνόβια πεύκα, τους φοίνικες και την κάθε λογής βλάστηση, που σε συνδυασμό με την εκπληκτική του παραλία, το καθιστούν έναν επίγειο παράδεισο.  
Αυτοί που απεργάζονται την καταστροφή της μοναδικής αυτής έκτασης, αγνούν περιφρονητικά τη θέση του δήμου Θερμαϊκού, ότι σε ενδεχόμενη αξιοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, οι χρήσεις θα πρέπει να προκριθούν με γνώμονα την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ η προτεινόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ κυρίαρχη χρήση κατοικίας, αφενός δεν ευνοεί τον τουριστικό χαρακτήρα του Θερμαϊκού, αλλά ούτε την επιχειρηματικότητα και την αύξηση απασχόλησης της περιοχής θα βοηθήσει. Όταν, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του ελληνικού κράτους, τα επόμενα χρόνια θα σημειωθεί ραγδαία αύξηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, ο αφανισμός ενός χώρου προσέλκυσης τουριστών, μόνο ως ανοησία μπορεί να θεωρηθεί.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι όσοι εμπνεύσθηκαν την καταστροφή του περιβαλλοντολογικού πλούτου της περιοχής, προκειμένου να δημιουργηθούν στη θέση του άχαροι όγκοι μπετόν-αρμέ, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο θεσμός των κάμπινγκ γνωρίζει εκ νέου άνθιση σε όλη την Ευρώπη. Και με την κατάλληλη προβολή, θα μπορούσε στο μεγαλύτερο μέρος του έτους να κατακλύζεται από τουρίστες. Πολύ περισσότερο που αυτό το κάμπινγκ στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, κάποτε έσφυζε από ζωή τα καλοκαίρια, διαθέτοντας 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων και φιλοξενώντας στην ακτή του 6.000 λουόμενους, με συνέπεια να δουλεύουν και τα καταστήματα της περιοχής.
Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και του Δημοσίου που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Θερμαϊκού, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει με ενιαία στόχευση και σχεδιασμό. Να περιγράφει και να προσανατολίζει το μέλλον και την προοπτική του δήμου μας, να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Να λαμβάνει υπ΄ όψιν του το μέχρι σήμερα σχεδιασμό και τις υπάρχουσες μελέτες που η ίδια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε. Να προωθεί την ανάπτυξη της περιοχής. Να διαμορφώνει τους όρους για τη λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης που θα σέβεται το περιβάλλον και τις ανάγκες των ανθρώπων της. Ένας τέτοιος σχεδιασμός μπορεί να προκύψει μέσα από μια ανοιχτή διαβούλευση του δημοτικού συμβουλίου με τους φορείς και τους πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού.
Είμαστε πεπεισμένοι ό,τι τίποτε απο τα παραπάνω δεν υλοποιείται με το ξεπούλημα της έκτασης του κάμπινγκ απο το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, τίθεται σε αμφισβήτηση το σύνολο της περιουσίας, όχι μόνο του Δημοσίου, αλλά και του Δήμου στην περιοχή.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Κατόπιν όλων αυτών, καλώ εσάς και τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής να μην εγκρίνετε την εισήγηση της Διεύθυνση Περιβάλλοντος και να μην συνεργήσετε στην καταστροφή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδος. Αντιθέτως, να ενώσετε τη φωνή σας στο αίτημα να μην εκποιηθεί το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αλλά να παραχωρηθεί στη δικαιοδοσία του δήμου Θερμαϊκού.
Όλοι μαζί δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το οικολογικό και αναπτυξιακό έγκλημα.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί αυτός ο υπέροχος χώρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σημαντικές αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης τουριστών και ανάπτυξης της περιοχής μας.
Πρέπει να αντιταχθούμε στην καταστροφή αυτής της όασης πρασίνου, να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή της σε άχαρους όγκους τσιμέντου.Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές.

                                                                        Για τη Συμπολιτεία Θερμαϊκού
                                                                         Σπύρος Κουζινόπουλος

                                                                                  Δημοσιογράφoς-Συγγραφέας

                                                                        Δημοτικός σύμβουλος δήμου Θερμαϊκού       

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI