Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Διακήρυξη της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας»

Παράταξη, υπό τον τίτλο «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» δημιούργησαν οι προοδευτικές δημοτικές παρατάξεις της Κεντρικής Μακεδονίας και κατέρχονται με δικό τους ψηφοδέλτιο στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεν. Μακεδονίας που γίνονται την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική διακήρυξη που υπογράφουν οι επικεφαλείς των παρατάξεων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα τόσο στην οικονομική της αυτοτέλεια όσο και τη δημοκρατική της λειτουργία και τονίζεται ότι η ΠΕΔ πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και όχι τα κυβερνητικά συμφέροντα.
Ανάμεσα στις διακηρύξεις της «Πρωτοβουλίας», είναι η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, η αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με ένα νέο δημοκρατικό καταστατικό χάρτη της Αυτοδιοίκησης, η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και η ίδρυση “Τράπεζας γης”, ώστε να διασώσουν οι δήμοι τους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους από τον αποχαρακτηρισμό και την οικοπεδοποίηση κ.α.

Η Διακήρυξη
Αναλυτικά στη διακήρυξη της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Κεντρικής Μακεδονίας» αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Διεκδικούμε την εκλογή μας στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, γιατί πιστεύουμε στο λαϊκό, δημοκρατικό, κινηματικό χαρακτήρα του θεσμού και αναγνωρίζουμε ως αδήριτη ανάγκη το συντονισμό και τη συλλογικότητα στον αγώνα μας για δήμους αντάξιους του ρόλου τους και ουσιαστική αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη. Η ανάγκη αυτή είναι σήμερα περισσότερο από επιτακτική, καθώς η διαρκής υποχώρηση των δημοκρατικών χαρακτηριστικών των δήμων αλλά και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απέναντι στους χειμαζόμενους από την κρίση πολίτες, τους ακυρώνει ως κοινωνικά απαραίτητους θεσμούς.

Οι δήμοι έχουν απολέσει πλέον κάθε αποφασιστικό-αυτόνομο ρόλο και έχουν καταντήσει διεκπεραιωτές κυβερνητικών εντολών. Είναι ο εύκολος στόχος και το πειραματόζωο περικοπής πόρων, ιδιωτικοποιήσεων, αντιδημοκρατικών και αυταρχικών ρυθμίσεων, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και απολύσεων. Και όλα αυτά σε μια κοινωνία που πλήττεται από πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, συνθλίβεται από την ύφεση και τη μιζέρια, καθώς η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιμένει φανατικά στο μνημονιακό μονόδρομο.

Για την κυβέρνηση και τους συμμάχους της η Αυτοδιοίκηση απαγορεύεται να είναι ένας τρόπος αυτό-οργάνωσης και αυτό-διεύθυνσης των τοπικών κοινωνιών, ένα ζωντανό κύτταρο διεκδίκησης, δημιουργίας, αλληλεγγύης και δημοκρατίας. Θέλουν ένα θεσμό αδύναμο, γραφειοκρατικό, ξεκομμένο από τους πολίτες και εκτελεστικό όργανο των κεντρικών αντιλαϊκών και νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων. Γι' αυτό στέλνουν στον εισαγγελέα τους δημάρχους που αρνούνται να αποδεχτούν τον κατ' ευφημισμό “επανέλεγχο” των συμβάσεων αορίστου χρόνου, αλλά κατ’ ουσία προάγγελο νέων απολύσεων προσωπικού από τους  ΟΤΑ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα τόσο στην οικονομική της αυτοτέλεια και την υλική/έμψυχη υπόστασή της, όσο και στην ίδια τη δημοκρατική της λειτουργία και την αυτοδιοικητική της ουσία: Περικοπές πόρων που ξεπερνούν το 60%, απολύσεις, κατάργηση και ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών. Έχει εξαφανιστεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η ΣΑΤΑ, ενώ περάσαμε στο βρόγχο του ψευδεπίγραφου «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» -διάβαζε υποτέλειας των ΟΤΑ- που ακυρώνει κάθε περιθώριο αυτονομίας. Ενοχοποιήθηκε και περιορίζεται το κοινωνικό κράτος, ξεπουλιούνται τα δημόσια αγαθά (νερό, γη, αιγιαλοί). Τέλος σωρεύονται τεράστια θεσμικά αδιέξοδα, γραφειοκρατία, αυταρχισμός, και υποτίμηση της δημοκρατίας και της βούλησης των πολιτών.

Αυτή η πραγματικότητα θέτει και τις πολιτικές ευθύνες-προτεραιότητες των νέων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Σήμερα η ηγεσία της Αυτοδιοίκησης, και σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, βρίσκεται συμβιβασμένη και σε ρόλο παθητικού θεατή, χωρίς πολιτικό σχέδιο και αντανακλαστικά. Δεν έχει καταφέρει να συντονίσει αλλά και να τεκμηριώσει τη λειτουργία των δήμων. Έχει παραδοθεί στο “Παρατηρητήριο” και στα κυβερνητικά κελεύσματα, δεν προστατεύει το προσωπικό και τις υπηρεσίες των ΟΤΑ (πχ. επανέλεγχος συμβάσεων). Δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ούτε καν τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος του 2015 από τις νέες διοικήσεις των ΟΤΑ ούτε τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία για τις πρώτες 3,5 βδομάδες. Δεν έβγαλε λέξη για την αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ και το ξεπούλημα της δημόσιας γης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα νέα συλλογικά όργανα οφείλουν να αντιπαρατεθούν στη μιζέρια και στην απαξίωση του θεσμού. Να σταθούν τεκμηριωμένα και με αυτοδιοικητική πρόταση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και να μιλήσουν πρώτα από όλα με την κοινωνία. Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να είναι κινηματική (όπως είναι και ο λαϊκός θεσμός της Αυτοδιοίκησης) και να υπηρετεί την κοινωνία και όχι τα κυβερνητικά συμφέροντα. Να έχει ως βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διασφάλιση των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου από τη fast track εκποίηση που μεθοδεύεται. Τα νέα συλλογικά όργανα πρέπει να ασκήσουν και να υπερασπιστούν με κάθε μέσο τα συνταγματικά δικαιώματα της Τ.Α. που παραβιάζονται (πόροι, διοικητική αυτοτέλεια, άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής κ.λπ.).

Ενόψει της εκλογής των νέων συλλογικών οργάνων της Τ.Α. προτείνουμε μια αυτοδιοικητική και κοινωνική συμμαχία με άξονες :
·           Την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης σε σύγκρουση με τις αντιαναπτυξιακές νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές.
·           Την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με ένα νέο δημοκρατικό καταστατικό χάρτη της Αυτοδιοίκησης. Την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλους τους  θεσμούς και τα όργανα, την ανατροπή του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, την ουσιαστική αποκέντρωση με ενδοδημοτική δημοκρατία και με δομές αντιπροσωπευτικής και άμεσης δημοκρατίας.
·           Την ενίσχυση και διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών και των λειτουργιών δημοκρατικού προγραμματισμού σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, με την καθιέρωση του συμμετοχικού προϋπολογισμού.
·           Τη διεκδίκηση με κάθε μέσο της άμεσης απόδοσης των συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένων πόρων
·           Την κατάργηση του “Παρατηρητηρίου” και την απλοποίηση των πολλαπλών γραφειοκρατικών ελεγκτικών μηχανισμών με δημιουργία υποστηρικτικών δομών.
·           Την αλλαγή των προτεραιοτήτων στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με στροφή στην κοινωνική πολιτική και στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των πολτών.
·           Την προστασία του δημόσιου χώρου και της δημοτικής περιουσίας και τη δημόσια διαχείριση, με κοινωνικό έλεγχο, του φυσικού περιβάλλοντος, του νερού, της ενέργειας και των όλων των κοινωνικών αγαθών.
·           Την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την ίδρυση “Τράπεζας γης”, ώστε να διασώσουν οι δήμοι τους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους από τον αποχαρακτηρισμό και την οικοπεδοποίηση.
·           Τη ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με προτεραιότητα στη μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, με ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, στον αντίποδα των μεγάλων έργων σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ στην ανάπτυξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης, διαλογής, μεταφόρτωσης και ανακύκλωσης, που θα οδηγούν στη μείωση των απορριμμάτων αλλά και των δημοτικών τελών.
·           Την υποστήριξη των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Την αυστηρή τήρηση των διεθνών περιβαλλοντικών κανόνων και την ισόρροπη και πολύπλευρη ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής με διάλογο όλων των φορέων και με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.
·           Τη διασφάλιση πλήρων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους. Τη συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους φορείς τους ώστε να προασπίσουμε και να βελτιώσουμε τις αυτοδιοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες, δίνοντας προτεραιότητα στον πολίτη και υποστηρίζοντας το δικαίωμα της εργασίας.
·           Την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ-ΣΕΣ ενός ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος για τους δήμους, που θα αποσκοπεί στην αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής, στην ενεργοποίηση του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου, παράλληλα με την εφαρμογή ολοκληρωμένων τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων.
·           Την ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων της Αυτοδιοίκησης ενάντια στη λιτότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, για την υπεράσπιση του καθολικού δικαιώματος  στην πρόσβαση των δημόσιων αγαθών.

Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε κάθε αιρετό που συμμερίζεται τους προβληματισμούς και τις προγραμματικές μας αρχές, να πλαισιώσει και να υποστηρίξει τα ψηφοδέλτια της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» στην ΠΕΔ ΚΜ.




Αβαρλής Γιώργος, Θεσσαλονίκη
Αντωνούδης Απόστολος,  Πυλαία-Χορτιάτης
Γιαννούλης Χρήστος, Κατερίνη
Ζησάκος Χρήστος,  Νεάπολη Συκιές
Καϊμακτσίδης Γιάννης,  Καλαμαριά 
Κανταράς Τάσος, Πολύγυρος
Κουζινόπουλος Σπύρος, Θερμαϊκός
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος,  Θεσσαλονίκη
Μπέκης Νίκος, Βέροια  
Πλωμαρίτης Στρατής, Πυλαία-Χορτιάτης
Ρήγας Γιάννης, Δέλτα
Τεμεκενίδης Άρης,  Καλαμαριά
Φάμελλος Σωκράτης, Θέρμη

Χαϊλατζίδου Γνωσούλα, Κατερίνη

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI