Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Αντώνης Σαουλίδης «Εκλογή προέδρου παρουσία δικαστικών»

Η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για τη συντριβή του στις εκλογές και την πορεία του προς το μέλλον πρέπει να χαρακτηρίζεται από ουσία, διαφάνεια και λογοδοσία επισημαίνει ο Αντώνης Σαουλίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητά ανοιχτό προσυνεδριακό διάλογο και επίβλεψη της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου από δικαστικούς αντιπροσώπους. «Το ζητούμενο», λέει, «δεν είναι η αλλαγή μόνο των προσώπων αλλά η αλλαγή της νοοτροπίας της ηγεσίας».
Εχετε διαφωνήσει ανοιχτά με τον τρόπο που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ (εγκύκλιος γραμματέα) τη συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ανησυχείτε ότι στην πορεία προς το συνέδριο δε θ' ακουστούν αλήθειες, για τη μεγάλη εκλογική ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ;
Δεν έχω πει τίποτε το καινούργιο, υπό την έννοια ότι δεν έχω πει κάτι που δεν το έχω θέσει και στο παρελθόν. Tο ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ σήμερα εκτείνεται σε δύο επίπεδα: τι εκφράζει και πώς λειτουργεί. Οφείλει να εκφράζεται εξωστρεφώς, με την ενότητα όλων των στελεχών και των φίλων του να επιτυγχάνεται μέσα από διαδικασίες ουσίας, διαφάνειας, και λογοδοσίας.
Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι ευθύνες της ηγεσίας για τη συρρίκνωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ στο εκλογικό ποσοστό του μόλις 4%;
Ο ίδιος ο πρόεδρος μίλησε ανοικτά για ένα μη επιτυχημένο αποτέλεσμα, και ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη δρομολογώντας τις εξελίξεις. Προφανώς ο ίδιος σήκωσε ένα τεράστιο βάρος όλα αυτά τα χρόνια και είμαι σίγουρος πως η ιστορία θα δικαιώσει και τις επιλογές και την προσπάθεια που κατέβαλλε. Είναι όμως η ώρα όλοι μαζί να κοιτάξουμε μπροστά και να θέσουμε το πλαίσιο δράσης μας.
Η ίδρυση του νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σε τι βαθμό επηρέασε το αποτέλεσμα της κάλπης;
Η ίδρυση του κόμματος του κ. Παπανδρέου και η συμμετοχή του στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου επηρέασε κατά κύριο λόγο την κατάταξη των κομμάτων, με τις μικρές όμως διαφορές να αναδεικνύουν την κατάκτηση της τρίτης θέση από το ναζιστικό μόρφωμα. Ο προβληματισμός πρέπει να απασχολήσει όλους μας.
Μιλάτε για την ανάγκη συστράτευσης των δυνάμεων του χώρου. Πώς την εννοείτε; Ως πρόσκληση σε όσους ακολούθησαν και τον κ. Παπανδρέου, ως πρόσκληση επανάκαμψης και στον πρώην πρωθυπουργό;
Προσκλήσεις επανάκαμψης βάσει επιλογών τακτικής δεν μπορούμε να απευθύνουμε. Αυτό όμως που πρέπει να πράξουμε όλοι μαζί, γνήσια και ειλικρινώς, μα κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, είναι να απευθύνουμε ένα κάλεσμα συστράτευσης για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου προοδευτικού χώρου. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε υπεύθυνα στην επόμενη μέρα, για να συνεχίσουμε να αποτελούμε τον πυλώνα σταθερότητας της χώρας, μπαίνοντας στη νέα εποχή που ξεκινά με νέες λογικές, πρακτικές νοοτροπίες, αλλά μοιραία και πρόσωπα. Και για να είμαι και ξεκάθαρος θέλω να επισημάνω και το εξής: το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ξενοδοχείο, στο οποίο όποτε θέλεις έρχεσαι και όποτε θέλεις φεύγεις.
Πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να συζητηθεί και το θέμα του ονόματος; Ρωτώ διότι υπάρχει η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του και μια επαναδιάταξη δυνάμεων του ευρύτερου χώρου, προκειμένου να έχει αξιώσεις στην πολιτική σκηνή, είναι σκόπιμο να στεγαστεί σε έναν πολιτικό φορέα.
Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε για δεκαετίες τον τόπο συνάντησης της προοδευτικής σκέψης και το πεδίο εμπροσθοβαρούς πολιτικής δράσης. Ο ίδιος χώρος σήμερα αντιμετωπίζει σχεδόν φοβικά κάθε συζήτηση για το παρελθόν του, άλλοτε κρυβόμενος, άλλοτε σιωπηρός, άλλοτε απολογούμενος. Το ΠΑΣΟΚ πέρα από τα σύμβολα, πέρα από τα λάθη, πέρα από τις παραλείψεις, πέρα ακόμη και τους ανθρώπους που με τη συμπεριφορά τους αποδείχθηκαν κατώτεροι της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, πέραν όσων εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις για ίδιο όφελος, είναι η αποτύπωση της ιδέας της προοδευτικής προοπτικής. Αυτήν τη συζήτηση πρέπει να ανοίξουμε. Τι είναι προοδευτικό σήμερα, πώς και από ποιους εκφράζεται, ποιες προτεραιότητες θέτει και πώς τις υπηρετεί.
Τι είδους συνέδριο πρέπει να οργανώσει το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προβεί σε μια διαδικασία αναζήτησης της πολιτικής του κατεύθυνσης, διοργανώνοντας έναν ανοιχτό προσυνεδριακό διάλογο και ένα συνέδριο ουσίας, πολιτικής αποσαφήνισης και οργανωτικής ανασυγκρότησης. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, πρέπει να είναι χρήσιμο στον τόπο και, ως εκ τούτου, οφείλει να είναι σύγχρονο, οραματικό, εμπροσθοβαρές.
Ποιες ασφαλιστικές δικλίδες πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να υπάρξουν στην ανάδειξη νέας κομματικής ηγεσίας;
Το ζητούμενο του συνεδρίου δεν είναι η αλλαγή μόνο των προσώπων αλλά η αλλαγή της νοοτροπίας της ηγεσίας. Και εκτός του δομημένου, αλλά ανοιχτού προσυνεδριακού διαλόγου, είναι πάγια η πρόταση της παρουσίας της δικαστικής αρχής στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες, διασφαλίζοντας έτσι τη δημοκρατία εντός όλων των κομμάτων, που στο κάτω κάτω χρηματοδοτούνται και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που οφείλει να πληροί ο επόμενος αρχηγός; Είναι ένα κριτήριο και η ηλικία;
Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι νέος σε ιδέες, ώριμος σε χαρακτήρα, σταθερός σε απόψεις, ανοιχτός στην κριτική, αποτελεσματικός όπου έχει χρειαστεί. Ο νέος αρχηγός πρέπει να κάνει αυτό που έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ αλλά και η χώρα: να είναι από την κοινωνία, να μιλάει στην κοινωνία, να λειτουργεί για την κοινωνία, να ενώνει στην κοινωνία.πηγή

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI