Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Καταστροφική για το Δήμο Θερμαϊκού θα αποβεί η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας και το ξεπούλημά της σε ιδιωτικά συμφέροντα, με τον ισχυρισμό ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι «πεπαλαιωμένος» και το υφιστάμενο προσωπικό είναι «ελάχιστο» και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
Για την κίνησή της αυτή, να εκχωρήσει και μάλιστα για δύο χρόνια την καθαριότητα σε ιδιώτες, έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 1.663.810 ευρώ, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι έχει «αγαθές προθέσεις». Επισημαίνουμε βέβαια ότι όλα τα μεγάλα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχουν γίνει με… «αγαθές προθέσεις». Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στο όνομα της καθαρής πόλης, στο όνομα της «βελτίωσης» της ποιότητας της ζωής των πολιτών, προωθείται το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας με ότι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους  στον Δήμο. 
Σε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, αφού ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε «σχεδόν κατεστραμμένα» όλα τα απορριμματοφόρα από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δήλωσε ότι παραδίδεται η καθαριότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα «έως ότου ο δήμος Θερμαϊκού αποκτήσει την κατάλληλη μηχανολογική υποδομή και μπορέσει να προσλάβει τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων». Από τη στιγμή όμως που βάλουν το πόδι τους στην καθαριότητα οι εργολάβοι, ότι μηχανήματα διαθέτει σήμερα ο Δήμος για το σκοπό αυτό, θα καταντήσουν παλιοσίδερα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η πρακτική με την εργολαβική ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Καθώς ένα χρόνο τώρα, ελάχιστα ασχολήθηκε κανείς με σοβαρή και συστηματική συντήρηση των δημοτικών οχημάτων καθαριότητας.
Όπου εφαρμόστηκε παρόμοια πρακτική, διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι δεν υπάρχει «ολίγη» ή «προσωρινή» ιδιωτικοποίηση. Ενώ επίσης η εκχώρηση του τομέα της καθαριότητας, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε συνολική ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών που ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να παρέχει στους αγρίως φορολογούμενους συνδημότες μας.
Φυσικά, το πρόβλημα με τη σημερινή απαξίωση της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας, δεν προέκυψε ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας, που μείωσαν κατά 65% τους πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μειώνοντας παράλληλα το προσωπικό των Δήμων στο ελάχιστο και απαγορεύοντας νέες προσλήψεις.
Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει τεράστια ευθύνη της δημοτικής αρχής για την κατάσταση αυτή. Τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων διοικήσεων.
Γιατί η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού δεν πήρε έγκαιρα μέτρα ώστε  να μην φτάσουμε στο σημερινό μελανό σημείο της έλλειψης προσωπικού; Τι ενέργειες έκανε; Τι διεκδίκησε; Πώς; Από που; Τι έπραξε αυτούς τους επτά και πλέον μήνες  που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου για τη βελτίωση του υπάρχοντος εξοπλισμού, για την επισκευή των απορριμματοφόρων και των άλλων οχημάτων; Πως αξιοποίησε τις προτάσεις της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" για την προμήθεια καινούριων απορριμματοφόρων με λίζιγκ, ή την εισαγωγή από το εξωτερικό ελαφρώς μεταχειρισμένων; Πως ενήργησε ώστε η συρρίκνωση των δημοτικών υπηρεσιών και η παραχώρησή τους στους ιδιώτες να μην είναι «αναγκαίο κακό»;
Όπως απέδειξε η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών από Δήμους, στις πιο ανεπτυγμένες μάλιστα Ευρωπαϊκές χώρες, μετά την πλήρη αποτυχία που είχαν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, τώρα επανέρχονται στη δημοτική και δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων.
Η απόφαση της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού για την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αύξηση των δημοτικών τελών, σε περιβαλλοντική υποβάθμιση της διαδικασίας περισυλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, σε κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Ενώ ουσιαστικά απεμπολείται η δυνατότητα του δήμου για πρωτογενή τοπική διαχείριση των απορριμμάτων.
Πάγια θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», είναι ότι ο τομέας της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους και όχι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης επιλέχθηκαν από τους πολίτες για να υπηρετούν το συμφέρον των Δήμων και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και θεωρούμε αδύνατον να δεχθούν να καταστούν συνένοχοι στην περαιτέρω υλοποίηση των μνημονιακών σχεδιασμών, στην περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης. 
Δεν είναι τέλος καθόλου τυχαίο ότι χρόνια τώρα η υπηρεσία καθαριότητας αφέθηκε στη μοίρα της, χωρίς να στελεχωθεί με  το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και δίχως την προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού, την ίδια στιγμή που οι δημότες χρυσοπληρώνουν την υπηρεσία αυτή μέσω των δημοτικών τελών. Ίσως ο δήμαρχος να είχε αυτή την εξέλιξη κατά νου, όταν αναλαμβάνοντας το δημαρχιακό αξίωμα, αθέτησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις και δεν μείωσε τα δημοτικά τέλη κατά 15%, όπως διατυμπάνιζε. Και πολύ φοβούμαστε ότι οι συμπολίτες μας, όχι μόνο θα συνεχίσουν να πληρώνουν δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη, αλλά θα κληθούν μάλιστα να καταβάλουν ακόμη περισσότερα αφού η ιδιωτικοποίηση είναι συνώνυμο της αύξησης των δημοτικών τελών.

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI