Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Γόνιμος προβληματισμός κατατέθηκε στην Επιτροπή Διαβούλευσης

του Σπύρου Κουζινόπουλου*

Σοβαρά προβλήματα που αφορούν το δήμο Θερμαϊκού, κατατέθηκαν στη γόνιμη και εποικοδομητική συνεδρίαση της 27μελούς Επιτροπής Διαβούλευσης η οποία συγκλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για πρώτη φορά, πέντε μήνες από τη δημιουργία της.

Παρά την καθυστέρηση στη σύγκλησή της, αποφασίστηκε η Επιτροπή Διαβούλευσης να συγκαλείται εφεξής σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να γνωμοδοτεί αλλά και να καταθέτει προτάσεις για ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους αλλά και αφορούν τους αναπτυξιακούς στόχους που πρέπει να έχει ο δήμος Θερμαϊκού. 
Μάλιστα, μετά από πρόταση του μέλους της επιτροπής κ. Δημήτρη Τσιαουσίδη, καθορίστηκε αμέσως μετά το Πάσχα συνάντηση όλων των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης, ενώ ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαυρομάτης υποσχέθηκε ότι θα προσέρχονται στις συνεδριάσεις της και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι για να δίνουν απαντήσεις στα θέματα που θέτουν οι εκπρόσωποι των δημοτών.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο δήμαρχος Θερμαϊκού παρουσίασε για συζήτηση δεκατρία αναπτυξιακά προγράμματα που θέτει στις προτεραιότητές της η διοίκηση του δήμου, όπως η προσπελασιμότητα, τα αντιπλημμυρικά έργα, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης απορριμμάτων, η ανάπτυξη παραλιακών ζωνών, τα δίκτυα ύδρευσης, οι παιδικές χαρές, η σχολική στέγη κ.α.

Όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης, θα καταβληθεί προσπάθεια για αλλαγή του δικτύου ύδρευσης σε πολλούς οικισμούς του δήμου που είναι ακόμη με αμιαντοσωλήνες, θα γίνει αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με λάμπες LED ώστε να μειωθεί στο μισό ο υπέρογκος λογαριασμός που πληρώνει σήμερα ο δήμος στη ΔΕΗ και θα δημιουργηθεί ένα «Σπίτι της Γυμναστικής» δίπλα στο ΚΑΠΠΑ.

Ο παριστάμενος επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος σε σύντομη παρέμβασή του επισήμανε ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου δημοτικού συμβουλίου, η «Συμπολιτεία» επισήμαινε την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης, για να γνωμοδοτεί σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το δήμο Θερμαϊκού.
«Η κανονική και συστηματική λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης εντάσσεται στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών που επιτάσσει η κοινωνία των πολιτών, καθώς οι δημοτικοί άρχοντες πρέπει συνεχώς να λαμβάνουν υπόψη τους τη θέληση της τοπικής κοινωνίας και όχι να λαμβάνουν αποφάσεις ερήμην της», είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας». Και αφού παρατήρησε ότι θα έπρεπε ήδη να είχε συγκληθεί η Επιτροπή πριν η διοίκηση του δήμου λάβει σοβαρές αποφάσεις, υπογράμμισε καταλήγοντας ότι το έργο της Επιτροπής μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με αυτό του δημοτικού συμβουλίου.

Καλωσόρισμα στα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, απηύθυνε και η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ντίνα Μώραλη, ενώ εντύπωση προκάλεσε η παντελής απουσία της μείζονος αντιπολίτευσης, γεγονός που στηλίτευσε με καυστικό τρόπο το μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, Δημήτρης Τσιαουσίδης, που υπήρξε μέλος και υποψήφιος της παράταξης του κ. Τσαμασλή.
Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που έθιξαν και τα προβλήματα τα οποία παρουσίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν και τα ακόλουθα:
- Κωνσταντίνα Μαλλιάρου: Απαιτείται από το Δήμο στροφή προς την πράσινη ενέργεια ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα καταναλώνει. Επίσης να υπάρξει στροφή προς τον αγροτουρισμό, τον οικοτουρισμό και τον ιατρικό τουρισμό, αλλά και η ενθάρρυνση από το δήμο για τη δημιουργία μεταποιητικών συνεταιρισμών με καθετοποίηση της παραγωγής. Τέλος να δοθεί έμφαση στην κομποστοποίηση για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
-Σταύρος Φιδέλης: Ενέργειες για να ξεπαγώσει το θέμα εγκατάστασης στην περιοχή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος αλλά και έγκαιρες ενέργειες για να μην χαθεί η ναυτική σχολή. Γρήγορη λειτουργία του κάμπους του ΚΑΠΠΑ με τέτοιο τρόπο ώστε τα έσοδά του να καλύπτουν τα έξοδα. Άμεση ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας στην περιοχή Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) για ΑΜΕΑ και προμήθεια από το Δήμο ενός αυτοκινήτου για τη μεταφορά των αναπήρων.
-Ιωάννης Κοριτσίδης, εκπρόσωπος συλλόγου «Επιβάτες στους αιώνες»: Να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για το τεράστιο πρόβλημα της προσάμμωσης και να υπάρξει επαναχάραξη του αιγιαλού. Σοβαρό ζήτημα υπάρχει με το 2ο δημοτικό σχολείο και το υπόστεγο του πρώην γεωργικού συνεταιρισμού Αγίας Τριάδας που είναι έτοιμο να καταρρεύσει, δημιουργώντας κινδύνους ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Να γίνουν διευθετήσεις στην οδό Αγίου Νικολάου.
-Νέστορας Κομίνιας, επικεφαλής ΕΘΟΠΑΚ: Η ΕΜΑΚ που μέχρι τώρα μας κάλυπτε πυροσβεστικά φεύγει από την περιοχή και πλέον ο Θερμαϊκός θα εξυπηρετείται από την Πυροσβεστική της Μαρτίου. Φανταστείτε τι θα συμβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επίσης να γίνει περιπατητικό πάρκο, αλλά και να τοποθετηθούν στέγαστρα στα κοιμητήρια. Να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης του φρουρίου του Αγγελοχωρίου και τέλος να αναπτυχθεί ιδιαίτερα στα παιδιά η αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.
-Χριστίνα Μεσμερλή: Η Επανομή έχει μετατραπεί σε «λακκουβοχώρι» με τους άθλιους δρόμους στους οποίους καθημερινά καταστρέφονται τα αυτοκίνητα των δημοτών αλλά και των επισκεπτών. Ο δήμος να δώσει προτεραιότητα στα ζητήματα της καθημερινότητας και να επιδείξει ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και τα παιδιά μας. Σχεδιάζουμε μεγαλόπνοα έργα, μιλάμε για το αύριο αλλά δεν βλέπουμε το σήμερα.
-Παντελής Γαλίτης: Να βρούμε τρόπους αύξησης της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας. Δημιουργία υποδομών, όπως η ίδρυση ενός αλιευτικού μουσείου στη Ν.Μηχανιώνα και τόνωση της πολιτιστικής παρουσίας. Επίσης διοργάνωση συνεδρίων θαλάσσιου τουρισμού. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την παραλία της Ν.Μηχανιώνας που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Να δούμε την καλύτερη αξιοποίηση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.
-Χρήστος Βρούλης, εκπρόσωπος Κίνησης Πολιτών Επανομής: Να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον της διοίκησης για τα προβλήματα της Επανομής όπως η κατάσταση των δρόμων, τα ρέματα, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης, το κάμπινγκ, η περιοχή Natura κ.α. Δεν υπάρχει μελέτη για το δίκτυο ύδρευσης της Επανομής, το γυμνάσιο είναι οριακά γεμάτο, υπάρχει έλλειψη σε παιδικές χαρές.
-Παναγιώτης Καλλίδης: Να συντηρηθούν τα ακίνητα που διαθέτει ο δήμος, να καθαριστούν τα ρέματα αλλά και τα δημοτικά και ιδιωτικά οικόπεδα ώστε να είναι ευπρεπισμένος ο δήμος τη θερινή περίοδο. Να βρεθεί τρόπος με τα αδέσποτα. Να τοποθετηθούν φανάρια σε οδικούς κόμβους και καθρέπτες σε κάποια σημεία για να μη γίνονται ατυχήματα. Υπάρχει πρόβλημα με το στέγαστρο που είναι στην πλαζ της Αγ. Τριάδας.
-Πέτρος Παπαδόπουλος: Να γίνει ιεράρχηση των προβλημάτων και των αναγκών που υπάρχουν και να δει ο κάθε κάτοικος πως μπορεί να βοηθήσει. Δημιουργία επιτροπών στις γειτονιές. Βελτίωση του οδικού δικτύου. ΟΙ τουρίστες αλλά και οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να περπατάνε στο δρόμο γιατί λείπουν τα πεζοδρόμια, ενώ τα νερά λιμνάζουν. Υπάρχουν επίσης προβλήματα με τη σχολική στέγη αλλά ακόμη λείπουν χώροι για να αθλούνται οι νέοι. 
-Άννη Βουλγαράκη, εκπρόσωπος Ένωσης Συλλόγων Γονέων Θερμαϊκού: Περιμέναμε παλιά και οκτώ χρόνια προκειμένου να γίνει μία μελέτη για τη δημιουργία νέου σχολείου. Σήμερα με τη ροή που έχουμε στα σχολεία, είμαστε καλυμμένοι.
-Βασιλική Χριστοδούλου, εκπρόσωπος του συλλόγου «Ανατολή»: Περιμένουμε 20 χρόνια για να γίνει στο Θερμαϊκό ένα σχολείο για ΑΜΕΑ, ώστε τα παιδιά μας να μην ξεκινάνε στις 6 το πρωί για να πάνε στα Ξυλάδικα ή στην Πυλαία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 220 παιδιά στο δήμο Θερμαϊκού που είναι με αναπηρία και φυσικά θα έπρεπε ήδη να είχαμε ένα ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ. Ο χώρος του ΠΙΚΠΑ εφόσον λειτουργήσει ως κατασκήνωση για ΑΜΕΑ, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας καθώς οι γονείς που θα έρχονται για να επισκεφθούν τα παιδιά τους θα διαμένουν στην περιοχή, θα σιτίζονται στα μαγαζιά μας. Το ίδιο θα συμβεί και με το ΚΑΠΠΑ εφόσον λειτουργήσει σωστά.
-Σταυρούλα Χατζηθεοδώρου, πρόεδρος του Γ.Ο. «Αίας»: Ο δήμος μας έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αρκεί τον σχεδιασμό που θα κάνουμε, να καταφέρουμε να τον φέρουμε στα μέτρα μας.
-Βαγγέλης Βαλάσης: Επειδή ο δήμος μας εκτείνεται σε πολύ μεγάλη έκταση και είναι δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων αλλά και για την ενημέρωσή τους, απαιτείται η δημιουργία ενός διαδικτυακού δημοτικού ραδιοφώνου.
-Πέτρος Πετρίδης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Θερμαϊκού: Είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν υπόγειοι κάδοι ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο, για να μην έρχονται οι επισκέπτες αντιμέτωποι με τα σκουπίδια. Επίσης να εφαρμοστεί ο ισχύον κανονισμός καθαριότητας. Ακόμη, να εξεταστεί το πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης και τέλος να είναι αυστηρός ο δήμος απέναντι στις πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ) που ανεξέλεγκτα και χωρίς προγραμματισμό σκάβουν στους δρόμους, χωρίς να προβούν στην πλήρη αποκατάσταση. 


* ο κ.Σ.Κουζινόπουλος είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Συμπολιτεία Θερμαικού".

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI