Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Ομιλία Σπ.Κουζινόπουλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Ποταμό

Τις απορίες και τα ερωτήματα που γεννιούνται από την επιμονή της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού, να εκχωρήσει την έκταση των 23,5 στρεμμάτων του Ποταμού Επανομής στην ανώνυμη εταιρία ΤΕΘ Α.Ε., διατύπωσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά την ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης στο δημοτικό συμβούλιο.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι η δημοτική αρχή, κώφευσε στις εκκλήσεις που ο ίδιος είχε απευθύνει ακόμη από τον Μάρτιο, για τη δημοπράτηση των αναψυκτηρίων του Ποταμού από το Δήμο, ώστε να μη χαθούν έσοδα της τάξεως των 100.000. Τόνισε δε τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης Μαυρομάτη στο θέμα αυτό.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» αναφέρθηκε στις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τόσο τον περασμένο Φεβρουάριο όσο και τώρα στην εκχώρηση της, όπως είπε, ωραιότερης παραλίας που υπάρχει στο νομό Θεσσαλονίκης. Διατύπωσε τις έντονες ανησυχίες και τους φόβους του για το ενδεχόμενο να απολεσθεί η έκταση για το δήμο και τους δημότες. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι και τη φορά αυτή, η απόφαση που θα ληφθεί με τη σύμπραξη των παρατάξεων Μαυρομάτη και Τσαμασλή, πρόκειται να απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, δεδομένου ότι ο νόμος 3463 του 2006, σαφώς ορίζει ότι «οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από Ο.Τ.Α. καθ’ οιονδήποτε τρόπο».
Το πλήρες κείμενο της αρχικής ομιλίας του Σπύρου Κουζινόπουλου στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,
Θέλω να καταγγείλω την ανεξήγητη και περίεργη σπουδή που δείχνει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για την εκχώρηση των 23,5 στρεμμάτων του Ποταμού και έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, την καλώ να αντιληφθεί το μέγεθος της περιπέτειας στην οποία βάζει το δήμο και τους δημότες μας.
Αποτέλεσμα της μεθόδευσης που γίνεται και των αδιαφανών διαδικασιών που τηρούνται εδώ και μήνες για την παραχώρηση της ωραιότερης παραλίας του νομού Θεσσαλονίκης στην ανώνυμη εταιρία, αλλά και την επιμονή της διοίκησης η εκχώρηση των 23,5 στρεμμάτων να συνοδεύεται και με την «προίκα» των αναψυκτηρίων του Ποταμού, γίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος να χαθεί και η φετινή σεζόν, όπως οι προηγούμενες και να απολεσθούν  σημαντικά έσοδα για το Δήμο, σε μία τόσο κρίσιμη εποχή, με τη μείωση της ρευστότητας στα δημοτικά ταμεία να χτυπάει «κόκκινο».
Έγκαιρα η παράταξή μας, ακόμη από τις αρχές Μαρτίου, είχε καλέσει το δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, μετά την απόρριψη, από την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της απόφασης που είχε ληφθεί εδώ για το θέμα της ΤΕΘ στις 18 Φεβρουαρίου. Και ιδιαίτερα, να προχωρήσει στη δημοπράτηση από το Δήμο των αναψυκτηρίων του Ποταμού, προκειμένου να μη χαθούν και αυτή τη χρονιά σημαντικά έσοδα. Αντί αυτού η δημοτική αρχή, επιμένοντας σε μία αδιέξοδη τακτική, μεθοδεύει την παραχώρηση των πέντε αναψυκτηρίων στην ανώνυμη εταιρεία ως «προίκα», μαζί με την έκταση των 23,5 στρεμμάτων. Και μάλιστα αντί του ευτελούς ποσού των 195.000 ευρώ για έξι χρόνια, ποσό που θα μπορούσε να μπει στα ταμεία του Δήμου από την εκμετάλλευση  ενός ή δύο ετών των τουριστικών περιπτέρων.
Θέλω να ρωτήσω για μία ακόμη φορά: Προς τι αυτή η βιασύνη; Που αποβλέπει;
Έχουν ενδιαφέρον κάποια στοιχεία τα οποία αξίζει τον κόπο να αναφερθούν:
1ο ζήτημα: Η μελέτη εκτίμησης αξίας χρήσης για την έκταση στον Ποταμό έγινε από την ΤΕΘ. Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ, πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας. Η ανάθεση στους μελετητές  για την εκτίμηση, έγινε από την τουριστική επιχείρηση ακόμη από τον Ιανουάριο. Όμως νόμιμος ιδιοκτήτης της έκτασης, είναι ο δήμος. Πως λοιπόν χειρίζεται ένα τρίτο νομικό πρόσωπο μια ιδιοκτησία που δεν κατέχει; Εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι ο δήμος είναι ξέφραγο αμπέλι.
2ο ζήτημα: Η εταιρεία OPTIMUM σε έγγραφό της προς τον πρόεδρο της ΤΕΘ, με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2015, αναφέρει ότι της είχε ανατεθεί από τις 16-1-2015 η μελέτη εκτίμησης αξίας ακινήτου. Όμως η έκθεση αποτίμησης εισφερόμενου δικαιώματος χρήσης ακινήτου, συντάχθηκε από άλλη εταιρεία, την KSI. Πόσες εταιρείες τελικά ανακατεύθηκαν με το ζήτημα αυτό και ποια ποσά τους καταβλήθηκαν και μάλιστα εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής, την ώρα που τα επίσημα όργανα του δήμου καλούνται να πάρουν αποφάσεις και να εγκρίνουν δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα αξίας λίγων δεκάδων ευρώ;

Από εκεί και πέρα βέβαια, είναι υπόλοιπα τεράστια ζητήματα που προκύπτουν, όπως η έλλειψη και τώρα του τοπογραφικού, ώστε να γνωρίζουμε επαρκώς ποια είναι η έκταση που η δημοτική αρχή θέλει να εκχωρήσει και πρωτίστως, το θέμα της έμμεσης χρηματοδότησης της Α.Ε. από το δήμο, που ρητά απαγορεύεται από το νόμο.

Όπως είναι γνωστό, οι κοινές ανώνυμες εταιρίες των ΟΤΑ, λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και τις ειδικότερες ρυθμίσεις του άρθρου 265 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα. Που σημαίνει ότι στην περίπτωση που θα έχει κάποια κέρδη η ΤΕΘ, αυτά θα μείνουν στο ταμείο της, όπως επίσης ή ίδια θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις όποιες ζημίες προκύψουν. Τι θα γίνει εάν η Α.Ε. είναι ζημιογόνα και δημιουργήσει χρέη; Με δεδομένο ότι το μόνο περιουσιακό της στοιχείο θα είναι τα 23,5 στρέμματα του Ποταμού, θα κινδυνεύσει να χαθεί τότε το ακίνητο;

Ο νόμος 3463 του 2006,  στο άρθρο 265, παράγραφος 3, είναι περισσότερο από σαφής:
« Οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από Ο.Τ.Α. καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Κατ’ εξαίρεση, είναι επιτρεπτή η επιχορήγηση από Ο.Τ.Α. νησιωτικών περιοχών ανώνυμης εταιρείας ή ναυτικής εταιρείας που αυτοί έχουν συστήσει ή συμμετέχουν κατά πλειοψηφία στο εταιρικό τους κεφάλαιο για τη διεξαγωγή θαλάσσιων συγκοινωνιών και μεταφορών, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις για τις οποίες υφίσταται ειδική νομοθετική ρύθμιση».
Με βάση αυτή τη διάταξη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης με την από 27-3-2015 απόφασή της, ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για το ίδιο θέμα,  υπογραμμίζοντας ως επωδό στο σκεπτικό της ότι:
«Εφόσον δεν προκύπτει η συνολική βιωσιμότητα της επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη την αναφορά ότι για το 2014 προβλέπεται ζημιογόνο για την ΤΕΘ Α.Ε., η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ανωτέρω εταιρείας τείνει να λάβει τη μορφή της ταμειακής διευκόλυνσης, που κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα δεν μπορεί να αποτελέσει τη δικαιολογητική βάση της αύξησης του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας».  Γιατί λοιπόν επιμένει η διοίκηση του δήμου από τη στιγμή που η διάταξη αυτή ισχύει και με βάση την οποία θα απορριφθεί και πάλι η όποια απόφαση ληφθεί σήμερα από την πλειοψηφία;
Υπάρχει και ένα ακόμη πολύ σοβαρό θέμα: Το εμφανιζόμενο ως πρακτικό της έκτακτης συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Επανομής με αριθμό 7 και ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2015 δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερους χαρακτηρισμούς. Και όπως καταγγέλει ένα από τα μέλη του, ο Αντώνης Παρταλιός, δεν υπήρξε ποτέ συνεδρίαση, αλλά κυριολεκτικά «στο πόδι», ρωτήθηκαν οι τοπικοί σύμβουλοι της Επανομής αν συμφωνούν για την εκμετάλλευση των αναψυκτηρίων από την ΤΕΘ και όχι για την παραχώρηση της έκτασης, όπως εμφανίζονται σήμερα. Φέρτε τις υπογραφές των μελών του Τοπικού για το θέμα αυτό στο Πρακτικό για να δούμε εάν όντως πραγματοποιήθηκε εκείνη η συνεδρίαση.
Σημειωτέον ότι την καταγγελία αυτή για το πρακτικό, την είχε διατυπώσει ο κ.Παρταλιός δημόσια, ενώπιον του κοινού αλλά και του δημάρχου, στην απολογιστική συνέλευση που είχε οργανωθεί στις 3 Απριλίου 2015, στο δημοτικό θέατρο Επανομής, χωρίς να υπάρξει πειστική εξήγηση από τη δημοτική αρχή.
Η παράταξή μας «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», όπως κατ’ επανάληψη δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο, δεν είναι αντίθετη στην ενδυνάμωση της «Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού» και του ρόλου που αυτή έπρεπε να διαδραματίζει στην ανάδειξη και προβολή των τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Θεωρεί όμως ότι η δημοτική περιουσία και η όποια αξιοποίησή της πρέπει να γίνεται συντεταγμένα και μόνο υπό την επίβλεψη του ανώτατου οργάνου του Δήμου Θερμαϊκού, που είναι το δημοτικό του συμβούλιο. Το οποίο, αν γίνει τελικά η παραχώρηση της έκτασης του Ποταμού, θα παρακολουθεί ως απλός θεατής, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει σε ενδεχόμενη απώλεια της καταπληκτικής αυτής έκτασης.
Καταλήγοντας, θέλω να καλέσω τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων και πρωτίστως αυτούς της πλειοψηφίας να μην εγκρίνουν αυτή την βλαπτική για το δήμο Θερμαϊκού πράξη εκχώρησης. Για να μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια τους συνδημότες μας και να μη φοβόμαστε για το τι θα πούμε αύριο-μεθαύριο στα παιδιά και στα εγγόνια μας για την τυχόν απώλεια του ομορφότερου κομματιού που υπάρχει στο δήμο μας.
Κλείνω με τη διαβεβαίωση προς τους δημότες του Θερμαϊκού ότι η «Συμπολιτεία», όπως με συνέπεια έπραξε αυτό τον ένα χρόνο από την ίδρυσή της, θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο τρόπο τα συμφέροντα του δήμου Θερμαϊκού και των δημοτών του, βάζοντας φρένο στις επιδιώξεις όσων ονειρεύονται την εξαέρωση της δημοτικής περιουσίας».



{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI