Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

«κόκκινα» δάνεια: Όλες οι αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς

Για τρίτη συνεχόμενη βραδιά κυβέρνηση και δανειστές βρέθηκαν να συνεδριάζουν για περισσότερες από οκτώ ώρες ώστε να γεφυρώσουν τελικά τις διαφορές τους λίγο μετά τη μία το ξημέρωμα.
Ό,τι αποφασίστηκε όλες αυτές τις ημέρες στο Hilton θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ενώ το σημερινό Euroworking Group απλά θα ενημερωθεί για την επίτευξη της συμφωνίας. Στη συνέχεια, θα υπάρξει ένα ακόμη Euroworking Group την Παρασκευή, που θα απευθύνει θετική εισήγηση προς τον ESM ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. Όσον αφορά τα 10 δισ. που θα διοχετευθούν στις τράπεζες δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα γίνει η εκταμίευση, καθώς πρώτα θα πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες τα βιβλία των προσφορών τους που παραμένουν ανοιχτά, με την Alpha Bank να καλύπτει χθες τις ανάγκες της. 
Το κουαρτέτο πάντως δεν θα φύγει από τη χώρα μας, καθώς την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο -και πιο δύσκολο- πακέτο των μεταρρυθμίσεων που συνδέεται με την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός δισ. ευρώ. 

Ποιοι προστατεύονται απόλυτα 

Το πρώτο πράγμα που συμφώνησαν από πολύ νωρίς δανειστές και κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών ήταν η προστασία του 25% των πολύ φτωχών κόκκινων δανειοληπτών. Σε αυτή την κατηγορία θα ενταχθούν όποιοι έχουν αγοράσει σπίτι αξίας έως 170.000 € και ζουν μέχρι τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης που ορίζονται ως εξής:
·         Άγαμος: 8.180 €
·         Ζευγάρι: 13.917 €
·         Κάθε παιδί: 3.361 €
Αυτό σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια για να τύχει της προστασίας του νέου νόμου θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα προ φόρων 20.639 €. Η συγκεκριμένη κατηγορία, θα κληθεί να πληρώσει μία ελάχιστη δόση, ενώ στον προϋπολογισμό του 2016 θα εγγραφεί ένα κονδύλι 100 εκατομμυρίων που θα διοχετευθεί σε εκείνους που θα αδυνατούν να δώσουν ακόμη και αυτό το ποσό. 

Δικλείδες για τους «μπαταχτσήδες» 

Το σημείο τριβής με το κουαρτέτο ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανεβάσει το ποσοστό εκείνων που θα μπορούν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους από το 25% στο 60%, με τους δανειστές να ορθώνουν συνεχή εμπόδια καθώς πιστεύουν ότι εκεί κρύβονται πάρα πολλοί μπαταχτσήδες. Όλες αυτές τις ημέρες αναζητούνται οι δικλείδες ασφαλείας που θα αποκαλύψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά ακόμη και τώρα ο τρόπος ανεύρεσής τους παραμένει θολός και συμπεριλαμβάνει επανεξέταση του φακέλου του δανείου ώστε να γίνει πληρέστερη καταγραφή της περιουσίας και προσήλωση στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή την κατηγορία θα βρεθούν όσοι έχουν ακίνητο μέχρι 230.000 € αντικειμενική αξία και το εισόδημά τους είναι 1,7 φορές υψηλότερο από την χαμηλή κατηγορία. Δηλαδή:
·         Άγαμος: 13.906 €
·         Ζευγάρι: 23.659 €
·         Κάθε παιδί: 5.714  € 
Άρα το ανώτερο εισόδημα για μία τετραμελή οικογένεια θα είναι 35.086 €. Εδώ η δόση που θα κληθεί να καταβάλει ο δικαιούχος θα οριστεί από το εισόδημα, αλλά και την εμπορική αξία του ακινήτου (άλλος ένας νεοτερισμός της ρύθμισης, που δημιουργεί ένα καινούριο θολό σημείο καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως θα οριστεί η εμπορική αξία) ενώ αν αυτό το ποσό είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία τότε η διαφορά θα διαγράφεται από το δάνειο. Η απόφαση πάντως θα είναι εξωδικαστική και η δόση που θα οριστεί το 2016 θα κλειδώσει για τρία χρόνια που σημαίνει ότι θα γίνει μία πρώτη επανεξέταση στο τέλος του 2018. 

Η εικόνα των κόκκινων δανείων 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, τα στεγαστικά δάνειαυπολογίζονται στο ένα εκατομμύριο 200.000, με τα 400.013 να έχουν κοκκινήσει, δηλαδή ένα ποσοστό λίγο πάνω από 33%. Από αυτά τα 170.000 έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων είναι στα 90.000 έως 100.000 € και η κυβέρνηση δηλώνει αρκετά σίγουρη (χωρίς να το αποκλείει κιόλας) ότι αυτά δεν θα περάσουν στα χέρια των funds που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Αυτό πάντως δεν θα ισχύσει και για τα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι το ξημέρωμα. Το σχετικό νομοσχέδιο πάντως αναμένεται να έρθει τον Δεκέμβριο και εκεί θα ξεκαθαριστεί ποια δάνεια θα δίνονται στα funds. Αν δηλαδή εκτός από τα επιχειρηματικά θα είναι και τα στεγαστικά ή καταναλωτικά. Πάντως εδώ η κυβέρνηση έχει ως στόχο την λύση που υιοθετήθηκε στην Κύπρο για την επιβολή κριτηρίου στο ύψους του δανείου, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 2 εκατ. €, κάτι που δεν έχει οριστεί ακόμη. 

Προς στιγμήν επαναδιαπραγμάτευση του ΦΠΑ 

Στην αρχή της ημέρας πάντως -και για περίπου διόμιση ώρες πριν ξεκινήσει η κυρίως διαπραγμάτευση- οι δανειστές είχαν εκτενέστατη συζήτηση με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη«ανοίγοντας» και πάλι το θέμα του ισοδυνάμου του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς -κατά την άποψή τους- η φορολόγηση του τζόγου δεν είναι αρκετή για να καλύψει το ποσό που αναζητείται. Πάντως πηγές προσκείμενες στον Ευκλείδη Τσακαλώτο έλεγαν ότι το ισοδύναμο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι χαμηλής δυναμικής θέμα και δεν επρόκειτο να βάλει φρένο στις διαπραγματεύσεις.πηγή

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI