Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Γιάννης Καλλονάς: Δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης.

Αισθάνομαι την ευθύνη και την ανάγκη να εκφράσω: 
1) Την συμπάθεια και την λύπη μου προς όλους εκείνους που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία που είχε σαν αποτέλεσμα: 
α) την απώλεια της ζωής δύο νέων ανθρώπων, μιας νέας γυναίκας στην Ν.Μηχανιώνα και ενός νέου άνδρα στην Αγία Τριάδα. 
β) Την απώλεια εξοπλισμού οικιακών εγκαταστάσεων, συσκευών, περιφράξεων και την πρόκληση εκτεταμένων ζημιών σε αυτοκίνητα. 
γ) Την απώλεια συσκευών εξοπλισμού και μηχανημάτων σε επαγγελματικούς χώρους.
2)Να ενημερώσω τους κατοίκους και τους Δημότες του Δήμου μας ,για όλες τις ενέργειες της Διοίκησης τις κρίσιμες ώρες της θεομηνίας, επειδή κυκλοφορούν πολλά σενάρια επιστημονικής φαντασίας από πολλούς καλοθελητές με διάφορους σκοπούς.
Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης άγριων διαθέσεων του καιρού, της 6/9/2016 με πολύ έντονη βροχόπτωση (σε τρείς ώρες έβρεξε όσο βρέχει συνολικά όλο το έτος),που συνοδευόταν από συνεχείς πτώσεις κεραυνών ( 52 τον αριθμό), που συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 7/9/2016, η Διοίκηση έδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της καταστροφής που είχε ήδη συντελεστεί. 
Ηταν παρούσα με όλους τους μηχανισμούς της σε πλήρη ετοιμότητα. 
Με τις ενέργειές της κηρύχθηκε ο Δήμος σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης που είχε σαν αποτέλεσμα.
1) την αποστολή μηχανημάτων έργων από την Περιφέρεια, τους όμορους Δήμους και τον Στρατό, για την αποκατάσταση των ζημιών στους δρόμους και τους άλλους δημόσιους χώρους 
2)Την χρηματοδότηση του Δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους και άλλους δημόσιους χώρους με το ποσό των 15.000.000 ευρώ που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη το βράδυ της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου, σε δείπνο που διοργάνωσε το ΕλληνοΓερμανικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στην Θεσσαλονίκη παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.
3)Την καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι πληγέντες με αίτησή τους στον Δήμο με σκοπό την αποζημίωσή τους.
Η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε στο Δ.Δ της Αγίας Τριάδας που δέχθηκε έναν τεράστιο όγκο νερού ύψους 2 έως 3 μέτρων μαζί με λάσπη, με αποτέλεσμα να πλημυρίσουν οι περισσότεροι υπόγειοι και ισόγειοι χώροι και να καταστραφούν ολοσχερώς οι οικιακοί εξοπλισμοί. 
Ολοι οι δρόμοι καλύφθηκαν από στρώμα λάσπης πάχους 30 έως 40 εκατοστών. Το τμήμα της παραλίας από την σκάλα προς το Ακτιο εξαφανίστηκε. 
Ταυτόχρονα είχαμε διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού, αφού χωρίς ρεύμα δεν λειτουργούν οι αντλίες νερού στις γεωτρήσεις. 
Επίσης είχαμε καταστροφή του παραλιακού δικτύου ύδρευσης σε μήκος 300 μέτρων, και πολλά σπασίματα στο υπόλοιπο δίκτυο. 
Παρά τα παραπάνω προβλήματα, η Αγία Τριάδα είχε νερό σε ποσοστό 90% την Τρίτη μέρα, ενώ την τέταρτη μέρα είχε αποκατασταθεί πλήρως η παροχή νερού.
Δεύτερο σε έκταση καταστροφών το Δ.Δ της Ν. Μηχανιώνας με σοβαρά προβλήματα στην είσοδό του που δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο νερού, που είχε σαν συνέπεια την καταστροφή του ηλεκτρικού εξοπλισμού του αντλιοστασίου της ΕΥΑΘ με αποτέλεσμα την υπερχείλιση των λυμάτων, καθώς και την συσσώρευση μεγάλου όγκου νερού και λάσπης στην παραλία, με ταυτόχρονη διακοπή πρόσβασης προς την ιχθυόσκαλα, που αποκαταστάθηκε την επόμενη μέρα 8/9/2016. 
Σοβαρή καθίζηση έπαθε ο προαύλιος χώρος του Κέντρου Υγείας με σοβαρές ζημιές στην περίφραξή του. Αρκετές κατοικίες πλημύρισαν με συνέπεια την καταστροφή των οικιακών εξοπλισμών τους. 
Η αποκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού ήταν πολύ σύντομη.
Τρίτο σε έκταση καταστροφών το Δ.Δ Της Επανομής, με την διακοπή της οδικής αρτηρίας Μηχανιώνας Επανομής στην τοποθεσία πάλιουρα που αποκαταστάθηκε την επόμενη ημέρα, την σοβαρή ζημιά στις εγκαταστάσεις της παραλιακής τοποθεσίας Ποταμός και την μεγάλη διάβρωση αγροτικών δρόμων καλλιεργειών και εγκαταστάσεων. 
Πολύ λιγότερες αλλά ανάλογες σε έκταση καταστροφές έχουν συμβεί στα Δ.Δ Κερασιάς, Αγγελοχωρίου και Μεσημερίου.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2016 και διήρκεσε πεντέμιση ώρες λόγω του σοβαρού και κυρίαρχου θέματος της θεομηνίας, όλη η Αντιπολίτευση παραδέχθηκε τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά της Διοίκησης και ενέκρινε τις ενέργειές της για την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών. 
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω την ηρωική προσπάθεια των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας, των συνεργείων Καθαριότητας και Υδρευσης, με καθοδηγητές τους αρμόδιους αντιδημάρχους και την διοίκηση της Υδρευσης. 
Ολη αυτή η τεράστια επιχείρηση είχε την σφραγίδα του μπροστάρη ακούραστου και έμπειρου Δημάρχου μας του Γιάννη Μαυρομάτη. 
Γιατί ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται.
Αγαπητοί συνδημότες ας μην γελιόμαστε. 
Τα συναισθήματα πόνου θυμού και θλίψης των ανθρώπων που επλήγησαν από την πλημύρα είναι ανθρώπινα και δικαιολογημένα. Αλλά το ύψος του νερού που έπληξε τις παραπάνω περιοχές που ανέφερα και ειδικά την Αγία Τριάδα, δεν μπορούσε να το συγκρατήσει κανένα αντιπλημυρικό έργο. 
Γιαυτό και χαρακτηρίστηκε από ειδικούς Μετεορολόγους καθηγητές πανεπιστημίου σαν Θεομηνία. 
Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυόμαστε. 
Οι μελέτες που είχαμε παραλάβει για την την διάνοιξη και κατασκευή επτά ρεμάτων με κοίτη πλάτους τεσσάρων μέτρων και μηχανισμούς συγκράτησης φερτών υλικών που ευθύνονται για την θεομηνία, θα χρηματοδοτηθούν με 7.000.000 ευρώ από κρατικά κονδύλια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από θεομηνίες.
Με την διάθεση των παραπάνω κονδυλίων που ανέφερα, ο Δήμος μας μπορεί άνετα να επουλώσει τις πληγές που του άνοιξε η θεομηνία, και να γίνει ακόμα ποιο όμορφος. 
Γιατί μετά από μια μεγάλη καταιγίδα πάντα βγαίνει το Ουράνιο τόξο.
Γιάννης Καλλονάς
Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΘ

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI