Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Ιδρύεται Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Αγγελοχώρι του Δήμου Θερμαϊκού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού αποφάσισε τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) στο Αγγελοχώρι, μετά από εισήγηση της Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Κατερίνας Χατζηχριστοφή.
   Ο θεσμός των Κέντρων αυτών θεωρείται σήμερα διεθνώς ως ένας από τους κυριότερους φορείς της εκπαίδευσης έξω από το σχολείο. Σκοπός των Κ.Π.Ε. είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό και να δραστηριοποιηθούν με ειδικά προγράμματα, ώστε να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής του.
   Η δημιουργία του Κ.Π.Ε. στο Δήμο μας είναι μια σπουδαία απόφαση της Διοίκησης, αφού συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του σκοπού για τον οποίο δημιουργείται, δεδομένου ότι τα εν λόγω Κέντρα είναι ελάχιστα στη χώρα μας και ιδρύονται σε περιοχές όπου υπάρχει φυσικό περιβάλλον και υποδομές όπου μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία τους.
   Ο Δήμος Θερμαϊκού, ο οποίος περιστοιχίζεται από θάλασσα με ακτογραμμή 60 χλμ. και αποβλέποντας στη σωστή περιβαλλοντική εκπαίδευση και συμπεριφορά απέναντι στο θαλάσσιο και παράκτιο πλούτο της περιοχής μας, τόσο των μαθητών, όσο και των πολιτών του, έχει σκοπό να εστιάσει στους δύο μεγάλους υγροβιότοπους – λιμνοθάλασσες Επανομής και Αγγελοχωρίου, που είναι ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000, όπου αναπαράγονται και διαχειμάζουν πολυάριθμα είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να γίνουν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι, ικανοί να συγκροτήσουν κοινωνίες με ήθος και υπευθυνότητα απέναντι στη φύση.
   Πέραν των υγροβιοτόπων που θα συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας υπάρχουν και μνημεία μεγάλης περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας, όπου μπορούν να υλοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις, όπως είναι: Φάρος Αγγελοχωρίου, Αλυκές Αγγελοχωρίου, Οχυρά Αγγελοχωρίου, Παλαιοχριστιανικός χώρος ταφής στην Επανομή, Φάρος στο ακρωτήρι Επανομής, Ναυάγιο στον ΄΄Ποταμό’’ Επανομής, Ελαιοτριβεία Επανομής – Μεσημερίου, Ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας, Αλιευτικά καταφύγια, Βυζαντινή Εκκλησία Κερασιάς, Αρχαία Αινεία κ.λ.π.
   Στο Κ.Π.Ε. το οποίο θα λειτουργήσει στο κτίριο του πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Αγγελοχωρίου  (διαθέτει δυο αίθουσες διδασκαλίας, δυο μεγάλα γραφεία για τους εκπαιδευτικούς και βοηθητικούς χώρους), ο Δήμος αναλαμβάνει τη φροντίδα και συντήρηση τω ν υποδομών (όπως κάνει με όλες τις σχολικές μονάδες), την υποστήριξη σε ζητήματα  εξοπλισμού και λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, νερό). Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο θα συνυπογραφεί η σχετική σύμβαση, θα χρηματοδοτεί τη λειτουργία του Κέντρου και αναλαμβάνει τη στελέχωσή του.

   Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης για την ίδρυση του συγκεκριμένου Κ.Π.Ε. δήλωσε: «Είναι προφανές ότι οι φυσικές συνθήκες αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου μας με αιτήματά τους για την ίδρυση αυτού του Κ.Π.Ε., πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία ανάδειξης του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής και συνεπώς θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας».

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI